Crizele și problemele societății contemporane

Tema nr. 1:  Diferențele sociale și inegalitățile din America Latină”
     
       Pe 6 decembrie, elevii Liceului Economic „Virgil Madgearu” au avut onoarea sa aibă în mijlocul lor pe lect. univ. dr. Răzvan Victor Pantelimon, politolog și sociolog la Facultatea de Istorie și Științe Politice, din cadrul Universității „Ovidius” Constanța.
      În urma parteneriatului încheiat între cele doua instituții, proiectul educațional, cu titlul „Crizele și problemele societății contemporane”, a debutat cu o primă lecție având ca temă “Diferențele sociale și inegalitățile din America Latină” și caracteristica lor principală, din punctul de vedere al cunoscutului politolog.
      Într-o lume marcată de trauma războiului și a pandemiei, a fenomenelor extreme cu  inundații și secetă, a prăbușirii moralității, cu perpetuarea și multiplicarea corupției, privim neputincioși la problemele societății contemporane cu impactul crizelor multiple care se acutizează pe rând în toate mediile: economic, politic, legislativ, ecologic, social, educațional, sanitar.
      Descrierea în imagini, prezentată de cunoscutul politolog, din țări ca: Venezuela, Colombia, Brazilia, Peru, Argentina, Bolivia, Ecuador, a arătat că straturile culturale, arhitectura, valorile, limba vorbită, cutumele, elementele de mentalitate, ne diferențiază. Rămân însă comune, transformările și traumele colective, diferențele sociale și inegalitățile.
     Sociologul lect. univ. dr. Răzvan Victor Pantelimon a răspuns la întrebările elevilor curioși să afle care este atitudinea profesorilor, din sălile de curs, din America Latina, față de elevi?, Ce viață sociala au elevii/studenții și care este situația economică a familiilor acestora, comparativ cu cea din Europa.
     Următoarele întâlniri care vor avea loc pe parcursul întregului an școlar vor include realizarea de prelegeri, cursuri sau prezentări, discuții și dezbateri, vizitarea și cercetarea unor obiective istorico-culturale din județul Constanța.
              Inițiatori, coordonatori proiect,
lect. univ. dr. Răzvan Victor Pantelimon
prof. ec. Camelia-Isabela Marcu