Activități extracurriculare

UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE – 24 IANUARIE 1859

DRUM DESCHIS SPRE CONSTITUIREA ROMÂNIEI MODERNE

               24 Ianuarie, zi cu dublă semnificație, prilej de a celebra rolul educației pentru pace și dezvoltare durabilă și de a ne aminti o pagină de istorie românească care demonstrează importanța de a rămâne uniți în jurul valorilor și intereselor naționale.
        Unirea Principatelor Române de la 1859, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza
 și
        Ziua Internațională a Educației/International Day of Education
        https://www.un.org/en/observances/education-day
         S-au fredonat cu entuziasm cântece patriotice, s-au recitat poezii, sărbătorind actul istoric care a reprezentat primul pas pe calea înfăptuirii statului național român unitar.
        Educația de calitate este un drept și o responsabiltate publică.
        Versurile poetului Vasile Alecsandri considerate imnul Unirii Principatelor Române răsună cu putere și în zilele noastre.       
“Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,
În care te-adânciră barbarii de tirani!
Acum ori niciodată croieşte-ţi altă soartă,
La care să se-nchine şi cruzii tăi duşmani!”
Colindele
          După cuvintele lui Mircea Eliade, colindele sunt cântece tradiționale românești, cu origini precreștine, care sunt cântate în preajma Crăciunului și în preajma Anului Nou. Aceste cântece conțin urări de bine, cuvinte cu încărcătură pozitivă care aduc slavă nașterii Fiului lui Dumnezeu pe pământ și care pregătesc trecerea într-un nou an, de la care se așteaptă: roade mai bune și mai multe, prosperitate în comunitate, sănătate, armonie în familie, iubire şi belșug în casă.
         Colindele își au originea încă din timpul daco-romanilor în sărbătorile de iarnă (de sfârșit de an) antice, pre-creștine, prin care se alungau spiritele rele și se realiza o reîntâlnire cu cei trecuți în eternitate.
          Mii de colinde au fost culese de folcloriștii și muzicienii români din secolele XIX-XX. Aceștia, ascultându-le cântate de țăranii români de la sate, le-au notat pe portative, astfel înscriindu-le în tezaurul de cultură și spiritualitate al credinței ortodoxe românești.
Job Shadow Day
Decembrie 2023
 
            Liceul Economic “Virgil Madgearu” Constanța a răspuns invitației de a se implica în programul de Job Shadow organizat de Junior Achievement România, un program cu o tradiție în România, care are ca scop crearea unei interacțiuni între tineri și comunitatea de afaceri locală pentru a-i ajuta să înțeleagă diverse opțiuni de carieră și să găsească mai ușor un răspuns la întrebările: “Ce vreau să devin după ce termin școala? Unde vreau să lucrez? Care este cel mai potrivit loc de muncă pentru mine?“. 
            În urma selecției unui grup de elevi din clasele IX – XII de la Liceul Economic “Virgil Madgearu”, s-au organizat vizite, excursii și activități la clasă, pe baza kit-ului educațional, pentru pregătirea elevilor pentru experiența Job Shadow (definirea intereselor și abilităților personale, elaborarea unui CV și a unei scrisori de intenție).
            În perioada 21 noiembrie – 17 decembrie 2023 grupul de elevi selectat s-a deplasat la instituții și companii locale din domeniile HORECA/Turism, Educație/Training/Cercetare și dezvoltare, Cultură/Artă, Beauty/Fashion, Comunicare/Marketing, Fundații/Asociații, Office, Finanțe/Bănci/Tranzacții, pentru facilitarea interacțiunii dintre elevi și angajați cu diferite meserii care le-au prezentat principalele responsabilități, abilitățile și competențele necesare postului respectiv.
                                                        Coordonator local activitate Job Shadow,
                                                    prof. ec. Camelia-Isabela Marcu
    În perioada noiembrie-decembrie elevii Liceului Tehnologic „Virgil Madgearu” din Constanța desfășoară activități educative și cultural-artistice bogate care au ca scop promovarea valorilor și a tradițiilor culturale.
    Amintim cea mai importantă activitate care ne duce cu gândul la renumitul economist Virgil Madgearu, al cărui nume îl poartă liceul nostru. O personalitate a României interbelice, acesta a fost asasinat de un comando legionar, în pădurea Snagov, pe 27 Noiembrie 1940, la 53 de ani, drept pedeapsă pentru pozițiile sale net antifasciste, urmat fiind de marele istoric Nicolae Iorga, om politic român, fost prim-ministru al României (1931-1932), asasinat și el la marginea comunei Strejnic (Prahova).
    Virgil Madgearu, fost ministru Naţional-Ţărănist (n. 14 decembrie 1884 Galaţi), economist, sociolog şi om politic român este cel care a introdus și a promovat învățământul profesional. Alte licee și colegii care îi poarta numele renumitului economist sunt din București, Galați, Ploiești, Târgu Jiu, Iași și Roșiorii de Vede.
    În încercarea de a face primii pași către cariere de succes în antreprenoriat, elevii clasei a XI-a, specializarea administrativ, de la Liceul Economic „Virgil Madgearu”, au dat curs invitației și au participat de-a lungul lunii noiembrie, la sesiuni cu activități și teme de actualitate adresate tinerilor interesați să își dezvolte abilitățile antreprenoriale, digitale și de comunicare. Cu ocazia Săptămânii Internaționale a Antreprenoriatului, Junior Achievement România a lansat cea mai recentă ediție a Incubatorului Bizzfactory, o componentă esențială a programului internațional de antreprenoriat.

    Pentru a-și măsura cunoștințele cu alţi elevi care-și împărtăşesc pasiunea cu privire la protecția mediului, sâmbătă, 25 noiembrie, o echipă formată din opt elevi din clasa a XI-a a participat la Concursul “Academician Cristofor Simionescu”, ediția a XI-a, concurs organizat de Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului “Cristofor Simionescu” din Iași. Concursul oferă elevilor posibilitatea de a-și verifica cunoștințele din domeniul chimiei aplicate în inginerie chimică și în protecția mediului într-un cadru competițional și concurențial.

    Elevii Gabriel Vișa și Octavian Coiciu s-au remarcat datorită punctajului obținut în urma susținerii testului, 82p, respectiv 78p, urmați fiind de Andreea Diaconu, Andrei Neagu, Patricia Stroe, Ana-Maria Stoean, Miruna Stroe și Rafail Popescu, elevi în clasa a XI-a, de asemenea, îndrumător prof. ec. Camelia-Isabela Marcu.
    Ȋn data de 24 noiembrie 2023, în aula Universității “Gavrilă Rican” a Universității Maritime din Constanța, a avut loc cea de-a șaptea ediţie a Zilei Carierelor Albastre, dedicată elevilor și studenților constănțeni.
    Elevii liceului nostru au participat la acest eveniment important însoțiți de director, prof. Filip Adela si de profesorii coordonatori Vlas Claudia si Marcu Isabela.

    Acest eveniment a  abordat  problematica accesului tinerilor pe piața muncii în patru sectoare conexe domeniului maritim din regiunea Mediteranei de Est și a Mării Negre: transportul maritim, turismul de croazieră, acvacultura marină și industria off-shore de petrol și gaze.
    Ziua Carierei Albastre a fost o excelentă ocazie de întâlnire pentru elevii liceului nostru  cu reprezentanții angajatorilor cu prezență pe piața sectoarelor menționate anterior.
#ECLERhubs
   Liceul Economic Virgil Madgearu Constanța, în perioada 18-24 octombrie 2023 a marcat „Ziua UE împotriva traficului de persoane – 18 octombrie 2023ʺ, prin activități de conștientizare și prevenirea exploatării și a traficului de persoane în vederea protejării împotriva acestor infracțiuni și a identificării potențialelor riscuri (material realizat de ECLER în cadrul proiectului “STOP-AT: Semnalăm Traficul, Oprim Pericolul – AntiTrafic”) la care au participat elevi de la clasele a IX-a – a XII-a (școală profesională și liceu).

Activitățile au fost susținute de prof. consilier școlar, Monica Ciobotă în programul ECLER HUBs și Ambasadori ECLER – Împotriva traficului de Persoane 2023.
#CrosulMăriiNegre2023
Ong Mare Nostrum
    Sâmbătă, 21 oct. 2023, s-a desfășurat CROSUL MĂRII NEGRE🌊, ediția a V-a, o oportunitate de a îmbina mișcarea cu susținerea activităților de protejare a mediului, într-o zi însorită de toamnă. Manifestarea a fost organizată de ONG Mare Nostrum, pe plaja Modern, din Constanţa, începând cu ora 11:00.
   Elevii Liceului Economic „Virgil Madgearuʺ din Constanța au alegat pe traseele Sturionii (distanţa scurtă, 4 km – până la Zoom Beach şi retur) și Delfinii (distanţa lungă, 7 km – până la Reyna şi retur).
  ARTA CUVINTELOR MAGICE
Timp de trei ore, poezia a devenit liantul între oameni, între generații diferite, ca vârstă și mentalitate. A fost puntea ce a unit toate sensibilitățile.
   Festivalul național de poezie ART. POETICA @OVIDIUS, aflat la ediția a II-a s-a desfășurat în perioada 6 – 7 octombrie 2023 sub egida Bibliotecii Județene ,,Ioan N. Roman” și elevii de la Liceul ,,Virgil Madgearu” au răspuns invitației de a fi prezenți.
   Vineri, 6 octombrie, elevii noștri de la clasele X B și X E, însoțiți de Cristina Olteanu, profesorul coordonator de limba și literatura română, au pășit în Campusul Universității ,,Ovidius” Constanța, Corpul B, Amfiteatrul A1, Facultatea de Medicină. Aici, poezia a adunat toate spiritele sensibile, le-a mistuit în focul simțirilor și le-a dat o direcție comună: cea a unei laturi fără de care viața ar fi mai insipidă: arta cuvintelor magice.
Târgul Ofertelor Educaționale – ediția 2023
 „Alege-ti drumul corect!”
 Pe parcursul celor două zile elevii din clasele a VIII-a și a XII/XIII-a au avut posibilitatea de a vizita standurile de prezentare ale liceelor din județ, de a pune întrebări cu privire la serviciile educaționale oferite de către școlile expozante și de a interacționa cu elevii din aceste unități școlare.
   VIZITĂ DE INFORMARE – UNIVERSITATEA „OVIDIUS” CONSTANȚA
    În perioada 25 – 26 aprilie 2023 liceenii noștri au vizitat câteva dintre facultățile Universității „Ovidius” Constanța. În topul preferințelor lor au fost: Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Facultatea de Drept și Științe Administrative, Facultatea de Medicină, Facultatea de Arte și Facultatea de Științe Economice.
    Au fost interesați însă și de  Facultatea de Istorie și Științe Politice, Facultatea de Farmacie, Facultatea de Inginerie Mecanică, Industrială și Maritimă, Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole, Facultatea de Științe Aplicate și Inginerie, Facultatea de Matematică și Informatică sau Facultatea de Stomatologie.
    Cu acest prilej gazdele noastre au oferit elevilor informații privind planul de școlarizare, baza materială de care dispun, oportunitățile pe care le au în timpul anilor de studiu, dar și oportunitățile de carieră pe care le au absolvind diversele specializări.
    Foarte utile elevilor noștri s-au dovedit a fi discuțiile purtate cu studenți ai diverselor facultăți, care le-au împărtășit din experiența lor (în context formal sau nonformal), dar și participarea la câteva dintre cursurile care se desfășurau în timpul vizitei noastre.
    Interesul manifestat de elevii participanți determină continuarea acestui gen de activitate și în anii următori astfel încât să-i sprijinim în identificarea calităților și abilităților lor și, astfel, să-și poată alege cel mai potrivit traseu profesional după absolvirea liceului.
Day of European Authors
– Albert Camus –
 „Să minți nu însemnă numai să spui ceva ce nu este. Ci și, mai ales, să spui ce este și, în ce privește sufletul uman, să spui mai mult decât simți. E ceea ce facem cu toții, în fiecare zi, pentru a ne simplifica viața”. Albert Camus
      Pe 27 martie 2023, elevii noștri au dat curs invitației Comisiei Europene care a lansat programul european și prima ediție a Zilei Autorilor Europeni cu scopul de a descoperi literatura europeană și diversitatea lingvistică și culturală. Ziua autorilor europeni dorește să pună în valoare literatura ca modalitate de expunere a tinerilor la bogăția culturii europene și ca instrument de emancipare individuală, contribuind la însușirea de către elevi a unui set de competențe adecvate pentru a se implica în activitățile sociale în curs de desfășurare. provocări sociale și personale prin intermediul lecturii.
     Descoperind literatura europeană și diversitatea sa, elevii clasei a X-a au trăit împreună un moment de lectură cu voce tare din romanul Străinul al lui Albert Camus al cărui erou principal, al cărții, Meursault, este condamnat pentru că nu se prinde în jocul și tiparele societății, refuzând să mintă. „Astfel, el este străin de societatea în care trăiește, rătăcește, la marginea ei, prin foburgurile vieții private, solitare, senzuale…Răspunsul e simplu: refuză să mintă…
Coordonator,
prof. ec. Camelia-Isabela Marcu
SESIUNEA DE COMUNICĂRI ŞTIINŢIFICE PENTRU ELEVI
“Noi şi Economia”
Ediţia a XI-a
– 25 martie 2023 –
 
organizată de Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța, a fost prilej pentru o nouă întâlnire a liceenilor interesați de antreprenoriat, turism, marketing și bani, într-o sâmbătă specială de sărbătoarea de Buna Vestire.
Mulțumiri organizatorilor, felicitări elevilor!
Rezultatele noastre
“World Speech Day”
     15 martie, Ziua Internațională a Discursului (“World Speech Day”), este sărbătorită din 2016 în peste 100 de țări de pe glob și lansată de Simon Gibson în 2015 la Forumul Democrației de la Atena, în urma efortului acestuia de a construi o bază gratuită de discursuri contemporane și istorice.
     Clasa a X-a, specializarea Administrativ, a avut oportunitatea de a sărbători puterea discursului, în cadrul modulului de Etică și comportament profesional, datorită activității extracurriculare organizate on-line de Junior Achievement, astăzi, 15 martie, care prin discursul oferit a inspirat și a împărtășit idei ce pot în cele din urmă transforma vieți. Discursul este forma cea mai evoluată și cea mai pretențioasa a monologului, care presupune emiterea, argumentarea și susținerea unor puncte de vedere și a unor idei inedite, care exprimă un moment sau o situație crucială în evoluția unui domeniu.
Coordonator, prof. ec. Camelia-Isabela Marcu
Istoria economică, socială și viața cotidiană în spațiul european
     Elevii Liceului Economic „Virgil Madgearu” au participat la un eveniment de înaltă ținută, plin de farmec și culoare, în ton cu primăvara, la care cercetătorul științific I la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, Constanța Vintilă a susținut, joi, 9 martie 2023, la Universitatea „Ovidius” din Constanța (UOC) conferința cu titlul „Modă și lux pe drumul imperiilor în secolele XVII-XIX”. Lansarea de carte și prelegerea au fost urmate de un dialog cu Ovidiu Cristea, cercetător științific I, director al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” și conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul universității constănțene. „Cartea aceasta dezvăluie destine, oameni, slăbiciuni și mode care dau seama de farmecul și culorile câtorva secole din istoria lumii noastre de astăzi”
     De asemenea, tot la 9 martie 1776 apare lucrarea „Avuția națiunilor” de Adam Smith (1723—1790) – economist, om politic și filozof scoțian. „Meritul lui Smith a fost acela de a înţelege că, întrucât toată lumea beneficiază de pe urma lui, liberul schimb ne sporeşte prosperitatea la fel de sigur precum o fac agricultura sau manufacturile. Avuţia unei naţiuni nu stă în cantitatea de aur din vistieria sa, ci în volumul producţiei sale şi comerţului său – adică ceea ce numim, astăzi, produsul naţional brut. Aceste idei noi, dar puternice, au creat o breşă intelectuală masivă în zidurile comerciale ale Europei, iar stilul direct şi provocator al lui Smith, inteligenţa sardonică şi gama largă de exemple l-au făcut accesibil politicienilor, care au pus în practică ideile sale, creând marea eră a pieţelor libere, competiţiei şi prosperităţii din secolul XIX. Amendamentul crucial care trebuie făcut este că sistemul smithian nu este echivalent cu o viziune anarho-capitalistă şi nici cu cea a unui laissez-faire pur. Mai degrabă, el depinde în mod fundamental de un cadru adecvat de reguli („justiţie”, în terminologia lui Smith) pe care statul este însărcinat să le instituie, să le adapteze constant şi să le aplice. Într-adevăr, rolul guvernului depăşeşte cu mult conceperea minimalistă a statului ca „paznic de noapte” din reprezentările caricaturale ale secolelor XIX şi XX. Smith îi cere statului să fie „puternic” în „arbitrarea” „Marelui Joc” al economiei de piaţă (cum îl denumeşte el în Teoria sentimentelor morale) şi să furnizeze ceea ce noi numim astăzi „bunurile publice”, inclusiv educarea celor săraci.” (Eamonn Butler, Director al Institutului Adam Smith).
 
Director, 
Prof. Adela-Cristina Filip
Coordonator,
prof. ec. Camelia-Isabela Marcu
                                                       
Când teatrul, dansul, muzica și poezia se prind în hora primăverii!
     Elevii Liceului Economic Virgil Madgearu au sărbătorit Dragobetele nostru drag și național, pe 24 februarie, odată cu lansarea cărții ”Lumile lui Zagreus, de la drama sacră la reprezentația teatrală”, care a avut loc în sala Senatului din Campusul universitar al Universității Ovidius. Conf. univ. dr. Adriana Claudia Cîteia, profesor la Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității Ovidius din Constanța, este coordonatorul cărții Lumile lui Zagreus, de la drama sacră la reprezentația teatrală, carte dedicată regretatului actor Vasile Cojocaru, care a părăsit scena vieții în luna ianuarie a anului 2010.
Workshop greek dance 
      Rod al sentimentelor frumoase, ritualul și vestirea apropierii primaverii, au prins în horă iubirea, norocul, speranța și recunoștința, în compania instructorului de dansuri grecești, de la malul mării, Vali Osman, activitate realizată în urma parteneriatului avut cu Asociația Make Sense, președinte, domnul Relu Teodor.

Director, Prof. Adela-Cristina Filip
Coordonator, Camelia-Isabela Marcu
Ziua Națională a Lecturii, 15 februarie 2023
„Familia mai presus de orice și cele cinci limbaje ale iubirii”
#citimZideZi
    Elevii Liceului Economic Virgil Madgearu au sărbatorit Ziua Națională a Lecturii, 15 februarie 2023, alături de părinții lor, la întâlnirea organizată în seara zilei de vineri, 10 februarie, cu tema Îndrumare, consiliere și dezvoltare personală, cu scopul de a găsi împreună un set de bune practici care să ne dezvolte la maximum competențele emoționale și parentale.
    Pasiunea pentru citit nu o au doar scriitorii și profesorii, o au părinții, bunicii, copiii și tinerii care știu a se bucura de aceste comori veritabile de înțelepciune, care te învață cum sa nu te rătăcești ci să călătorești pe drumul vieții. Astfel că pe lângă Eliade, Cărtărescu, Caragiale, care se regăsesc pe lista operelor cerute la examenul maturității, am amintit și importanța unor cărți care ne formează emoțional, personal și profesional și care ne obligă să ținem seama de roata vieții noastre (carieră, prieteni, bani, sănătate, familie, relaxare): Arta conversației, scrisă de Ileana Vulpescu, Drumuri de ieri, dr. prof. univ. Octavian Dumitru Unc, Familia mai presus de orice, dr. Phil Mc. GRAW, Greșelile părinților pot distruge copiii, Cele cinci limbaje ale iubirii.
    Orice moment este bun pentru a descoperi o carte iar la această întâlnire, alături ne-au stat părinții cu care am învățat unul de la altul pentru a furniza cunoștințe reciproce, instrumente și abilități. Poate fi un model care îi permite oricui să își găsească propriul model, propriul drum, prin ascultare reciprocă. Unii sunt devotați unei educații economice, juridice, ecologice, în care fiecare poartă responsabilitatea față de copii, dar împreună, părinți, școală, comunitate ne poziționăm într-o relație de colaborare, întrucât copiii au nevoie de co-educație.
    Noi, profesorii, nu suntem aici pentru a sprijini părinții, cât pentru a ne asigura că aceștia își exercită această funcție și îi invităm să ne fie alături spre a interveni și sprijini copiii, pentru a preveni riscurile care pot fi induse de anumite forme de vulnerabilitate ce afectează familia (bio-psiho-social generat de factori sociali, medicali, culturali etc.).
    Întrebarea este dacă și cum se pot obține competențele parentale și cele emoționale? Cine poate oferi părinților principii cheie care ii vor ajuta să înțeleagă mai bine nevoile copiilor și să dezvolte o relație de atașament, care constuie baza dezvoltării la copii a empatiei, stimei de sine, relațiilor bune cu adulții și colegii din școală, a abilității de gestionare a emoțiilor, a bunătății. Fiecare vârstă aduce cu sine oportunități diferite, dar și riscuri. Chiar și în cele mai bune condiții, a-i ajuta pe copii să își atingă întregul potențial reprezintă o provocare continuă pentru părinți din cauza dificultăților legate de sărăcie, violența domestică, migrația și traiul în zone izolate. Uneori, adulții nu au cunoștințele și abilitățile necesare sau nu au acces la resurse care să le permită să asigure copilului condiții optime de dezvoltare, neajunsuri care pot duce la neglijare, probleme de sănătate, la lipsa comunicării, la stimă de sine scăzută și abandon școlar. Toate acestea scad drastic șansele copiilor de a se dezvolta echilibrat. Cea mai  răspandită formă de violență împotriva copiilor este țipatul și umilirea. Care este soluția? S-a demonstrat că disciplina non-violentă este cea mai indicată pentru a-l ajuta pe copil să se dezvolte personal, susținerea reciprocă pentru a devni  independenți să își asume responsabilitatea să facă alegeri inteligente, să se implice în activități care contribuie la formarea unei stime de sine sănătoase, să beneficieze de oportunitatea de a observa și socializa cu modele pozitive. O colaborare puternică între școală, părinți și comunitate îmbunătățește performanțele școlare ale copiilor.
    Așadar, educația emoțională și educația parentală (care se referă la calitatea de a „fi părinte”, noțiune ce-și are originea, în antropologie-1930), în aceste vremuri noi, este chemată să ne sprijine copiii în dezvoltarea lor personală în special acum când nevoile, provocările și riscurile sunt noi, iar figurile parentale sunt fragile și modificate: familia monoparentală, familia separată sau recompusă, transnațională, etc.
            Prof. coordonator, Camelia-Isabela Marcu
Cum sărbătorim Ziua Internațională a Cititului Împreună?
    Este o altfel de fericire atunci când Citim Împreună, ocazie cu care elevii Liceului Economic „Virgil Madgearu” omagiază și nașterea marelui scriitor Ion Luca Caragiale, născut în data de 30 ianuarie 1852, în județul Prahova (satul Haimanale), ce figurează însă în certificatul de naștere cu data de 1 februarie 1852. În timpul vieții, Caragiale a fost criticat și desconsiderat. Piesele sale care au și fost jucate, au devenit relevante însă după moartea sa (la Berlin, în data de 9 iunie 1912), în perioada regimului comunist. 

    Din dorința de a motiva elevii să citească împreună, am adus și filozofia în mijlocul nostru, disciplină care la începuturi, în Roma și Grecia antică, era percepută ca o terapie pentru suflet, o comoară de înțelepciune, un prieten ce te ajuta să te cunoști și să trăiești împăcat cu tine însuți. S-a citit din operele lui Marcus Aurelius (Gânduri către sine însuși), Seneca (Scrisori către Luciliu), filozofi stoici care erau interesați de viața de zi cu zi și de dezvoltarea personală alături de Platon și Epicur. Această atitudine menținută până în secolul XIX, cu filozofi precum Montaigne, Schopenhauer, Nietzsche s-a schimbat în secolul XX. La întrebările despre inteligența emoțională, cum să trăim, temperament, cum funcționează mințile noastre, cum să comunicăm, a început să răspundă o altă disciplină, psihologia.
    A fost o provocare să-i ascultăm pe elevi cum citesc cu voce tare paragrafele din filozofia stoică, cel mai grozav mod de a marca Ziua Internațională a Cititului Împreună, când poți lua o carte să o citești cuiva, iar acel mesaj din cartea pe care o citești să știi că va ajunge departe.
Organizator și îndrumător,
Prof. ec. Camelia-Isabela Marcu
24 IANUARIE, O ZI DE ISTORIE ȘI O ZI INTERNAȚIONALĂ A EDUCAȚIEI
164 de ani de la Unirea Principatelor Române!
și
Ziua Internațională a Educației
 
    Să întreținem ceea ce am primit de la străbuni și să transmitem tinerilor valorile profunde, îndatoririle și drepturile democratice câștigate de înaintașii noștri.       
    Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei acum 164 de ani, pe 5 ianuarie 1859 iar pe 24 ianuarie și domn al Ţării Româneşti, proclamat fiind domn al Principatelor Unite.
    Domnia lui Alexandru Ioan Cuza (1859-1866), deşi scurtă, a fost o perioadă a reformelor care au contribuit la dezvoltarea României moderne: reforma electorală, cea agrară, reforma  învățământului, adoptarea primei Constituții românești și secularizarea averilor mănăstirești.
    24 ianuarie este și Ziua Internațională a Educației. La nivel global, reuniunea UNESCO și agenda 2030 arată rolul și importanța motivării cadrului didactic calificat în obținerea unei educații echitabile și de calitate pentru toți elevii. Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat aceasta decizie în 3 decembrie 2018, drept recunoaștere a rolului important al educației interculturale pentru menținerea păcii și construirea unei lumi moderne în spiritul toleranței.
    Activitățile extrașcolare sunt relevante pentru dezvoltarea personală și profesionalș a elevului.  Astfel ca îndrumați de profesori, prin educația emoțională, interculturală, prin participarea la activități în domeniul cultural-artistic, elevii își pot descoperi mai usor misiunea lor in viață, în funcție de harul, vocația și abilitățile înnăscute.
    Elevii Liceului Economic “Virgil Madgearu” au desfășurat activități cultural-artistice pornind de la cele doua teme importante menționate mai sus.
    Ora s-a încheiat în compania talentatei eleve Lorena Ioniță, care fredonat  imnul românilor de pretutindeni, “Cântă cucu, bată-l vina”, fiind secondată de colega ei din clasa a XI-a, Georgiana Pricop.      
  Organizator și îndrumător,
Prof. ec. Camelia-Isabela Marcu
EMINESCU, O STEA NEMURITOARE
 
    Seri de poveste au trăit elevii Liceului Economic „Virgil Madgearu”, începând cu 12 ianuarie 2023, când s-a interpretat lirica eminesciană, s-a petrecut în spiritul culturii române, dând impresia că domnul EMINESCU e cu noi.
    De Ziua Culturii Naționale, 15 ianuarie 2023, am avut ocazia să recunoaștem  talentele elevilor noștri pasionați de artă, poezie, muzică și desen, ale căror interpretări și lucrări au fost admirate cu interes.  
    Având ca obiectiv cultivarea creativității, a imaginației artistice și plastice, stimularea interesului pentru lectură, la activitatea organizată în școală, s-a remarcat vocea talentatei Lorena Ioniță, care a interpretat Pe lângă plopii fără soț.
     S-a remarcat și desenul abstract în creion, realizat de Robert Nedelcu, din clasa a XI-a, desen intitulat Suferința, o reprezentare a unui vis, o pendulare între iluzie și negarea realității.
    De asemenea, amintim și cunoscutele poezii ale Sinforei Pîrvu, vocile plăcute ale Andreei Diaconu, Patriciei Stroie și desenele Cristinei Filip și  Florentinei Durcă din clasa a X-a.
    Activitatea organizată a fost un omagiu adus marelui poet Mihai Eminescu și s-a adresat elevilor care scriu, compun, creează, visează și trăiesc cu pasiune.
 
 
 
Organizator și îndrumător,
prof. ec. Camelia-Isabela Marcu

ZIUA LICEULUI 2022

      Aniversând 22 de ani de la înființarea Liceului Economic “Virgil Madgearu”, într-o sărbătoare a bucuriei, minunații și talentații noștri elevi au fost, pentru două ore mult prea scurte, actori, dansatori, interpreți și prezentatori, oferind auditoriului o parte din energia și exuberanța vârstei lor!
    Coordonați de doamnele profesor Daniela Ivan și Iuliana Tănăsache, au transpus pe scenă, într-o viziune modernă și expresivă, parodii inspirate din anii de liceu și momente artistice care au pus în lumină tot ce au avut mai curat în suflet.
    I-am redescoperit, mai frumoși, mai talentați și mai implicați decât oricând. Îi felicităm și le mulțumim pentru munca lor asiduă din ultimele luni, pentru orele multe lucrate în afara programului școlar și îi admirăm sincer pentru modul în care au făcut față cu brio tuturor provocărilor!
Sunteți MINUNAȚI!
Sunteți BUCURIA și MÂNDRIA noastră, a profesorilor, părinților și colegilor vostri!

 

Treceți batalioane române Carpații!
 
       În serile de iarnă din saptămâna 28 noiembrie – 1 decembrie 2022, elevii Liceului Economic „Virgil Madgearu” se întâlnesc la șezătoare, cântă, povestesc și împodobesc clasele.
       În tradiția românească, 30 noiembrie, ziua Sfântului Andrei, considerat ocrotitorul românilor, este o zi specială.  Sfântul Andrei este primul dintre apostoli care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei, considerat cel care a creștinat poporul român, numit și „Cel dintâi chemat”, deoarece el a fost primul care a răspuns chemării lui Iisus Hristos la apostolat.
       Sărbătorim 1 decembrie 1918, un moment important din istoria românilor, cel în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România.
Cele mai înălțătoare cântece  patriotice răsună în zi mare de sărbătoare.

 

ZIUA ECONOMISTULUI – 23 NOIEMBRIE
        Colocviul intitulat „Ziua  economistului și a profesorului economist”, organizat la Liceul Economic „Virgil Madgearu” Constanța, luni 21 nov. 2022, creează o atmosferă care permite descoperirea și promovarea tinerilor elevi pasionați de științele economice și politice și permite inițierea, stabilirea și materializarea unor relații de comunicare asertivă între elevi, favorizând și stimulând contactele profesionale între diferite grupuri de profesori și elevi. Reunirea elevilor cu înclinații și aptitudini pentru studiul științelor economice și politice permite împărtășirea cunoștințelor și schimbul de informații cu privire la viața și activitatea lui Virgil Madgearu (n. 14 Dec 1887 – d. 27 Nov 1940), creatorul școlii economice românești, un deschizător de drumuri pentru economiști de renume național și internațional.
       Virgil Traian Madgearu este autorul a numeroase lucrări în care analizează evoluţia, structura şi perspectivele economiei româneşti. Pe lângă activitatea didactică, s-a implicat intens şi în viaţa politică, fiind asasinat de Garda de Fier, din motive politice, în pădurea Snagov, la 27 noiembrie 1940, în aceeaşi zi cu marele istoric Nicolae Iorga, omorât tot de legionari în pădurea Strejnic.
       Noi, profesorii de economie, ne simțim datori să continuăm neîntrerupt aspirațiile tuturor acestor înaintași, să facem cunoscute valorile neamului, cu încredere în puterea progresului economic și moral al societății românești.
       În această zi deosebită, personal, mă simt recunoscătoare profesorilor care mi-au insuflat plăcerea de a studia științele economice și politice, prilej cu care le mulțumesc cu venerație, împreună cu alți colegi de breaslă.
       De asemenea, am prilejul să le adresez felicitări întregului colectiv al Facultății de Științe Economice și al Facultății de Istorie și Științe Politice, Universitatea Ovidius Constanța, împreună cu care colaborăm în perspectiva orientării profesionale a liceenilor noștri.
Prof. ec. Camelia-Isabela Marcu

 

d.

    În perioada 17-18 septembrie 2022, a avut loc  Black Sea Fish Festival, eveniment național profesional destinat exclusiv preparatelor din pește și fructe de mare, specifice habitatului Mării Negre și al Deltei Dunării.
    Echipa Liceului Economic „Virgil Madgearu”, formată din elevele Nicolae Corina și Scacioc Cristina a obținut medalia de aur la concursul culinar organizat în cadrul festivalului.
    Felicitări pentru performanța de a vă ridica la nivelul exigențelor unui juriu de excepție!
    Felicitări profesorilor pentru implicarea de care au dat dovadă în pregătirea elevilor!

Participări ale elevilor noștri la
programe și proiecte naționale și internaționale
      În urma parteneriatelor încheiate cu instituții, universități, autorități, asociații ale societății civile și organizații nonguvernamentale, continuă preocuparea elevilor de la Liceul Economic „Virgil Madgearu” pentru  activitățile școlare și extracurriculare, pentru antreprenoriat, educație financiară, orientare profesională, protecția mediului, educație de responsabilitate sociala și pentru limba engleză.
      Creativitatea, abilitățile, perseverența și munca elevilor participanți la simpozioanele si concursurile organizate în luna martie, au fost  recunoscute și premiate la nivel județean, național și internațional.
       O MENȚIUNE a fost obținută de una din cele două echipe de elevi din clasa a IX-a B, care a participat cu lucrarea “MODA ȘI POLUAREA APELOR”, la evenimentul inedit ce reunește sub titlul Responsabilitate socială pentru APĂ – să facem invizibilul VIZIBIL, două simpozioane pe tematica apei: Eco-impuls și Apa – Esența Vieții (AquaSensTim), eveniment care s-a desfășurat cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, marți, 22 martie 2022, la Universitatea Politehnica din Timișoara.
      În aceeași zi de sâmbătă, 26 martie 2022, odată cu desfășurarea în on-line a Olimpiadei ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara), elevii noștri au  participat, la cea de-a X-a ediţie a sesiunii de comunicări ştiinţifice pentru elevi „Noi şi Economia”. Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității “Ovidius” din Constanța și a fost deschis participării tuturor elevilor din învăţământul preuniversitar interesați să-și dezvolte gândirea economică. Manifestarea  a dat ocazia elevilor din liceele teoretice si tehnologice să-și valorifice înclinațiile spre cercetarea științifică în domeniul economic, facilitându-se astfel relaționarea acestora cu mediul universitar în general și mediul de afaceri în particular. Susţinerea publică a eseului avea ca subiect una dintre următoarele arii tematice: Antreprenoriat, Marketing în afaceri, Turismul – provocări şi perspective, Banii şi economia si a reunit elevi din judetul Constanta.
      La Concursul Internațional EU – CONEXUS School Contest European University, “THINK SMART, CREATE GREEN, au fost  selectați 8 elevi din clasa a IX-a B să participe cu două lucrări prezentate în limba engleză. Organizatorul concursului, Universitatea Europeană pentru Dezvoltare Durabilă Inteligentă a zonelor urbane de coastă (EU-CONEXUS) face parte din primele 17 alianțe susținute de Comisia Europeană sub inițiativa Universităților Europene, membrii fondatori fiind Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB), Universitatea La Rochelle (LRUniv), Franța, Universitatea de Agricultură din Atena (AUA), Grecia, Universitatea din Klaipeda (KU), Lituania, Universitatea Catolică din Valencia (UCV), Spania și Universitatea din Zadar (UNIZD), Croația.
      Clasa a IX-a B, a X-a E si a X-a A au participat la Global Money Week (GMW – Săptămâna Mondială a Banilor). GMW s-a celebrat în săptămâna 21 – 27 martie 2022 si este o celebrare destinată conștientizării populației mondiale cu privire la piața financiară. Scopul său este de a învăța copiii și tinerii despre bani, instrumente financiare, economisire, planificare financiară, crearea de oportunități financiare pentru creșterea bunăstării, prin activități interactive și distractive.
      Printre evenimentele organizate de ASF cu ocazia GMW 2022, se află și Clopoțelul sună la BVB! Aceasta este o acțiune specifică educației financiare din mai multe țări. Acest eveniment a devenit unul tradițional în cadrul GMW, fiind al VII-lea an în care deruleaza această acțiune împreună cu BVB. De asemenea, acest tip de eveniment a fost derulat și în cadrul WIW (World Investor Week).
      În cadrul programului de educație financiară organizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară elevii claselor a X-a si a XI-a  participă la lecții desfășurate în on-line, în cadrul FinClub-ului, lecții ținute bilunar intre orele 19:00-20:30, începând cu 13 ianuarie și până pe 2 iunie, la care  sunt invitați bancheri, specialiști și profesori universitari din domeniul economic.  
      De asemenea, Autoritatea de Supraveghere Financiară, în parteneriat cu UNSAR, a lansat prima ediție a concursului național de educație financiară Olimpiada ASF, dedicat tuturor elevilor de clasa a XI-a din România, la care au luat parte si elevii clasei a XI-a B, la prima etapă care a fost ținută sâmbătă în data 26 martie 2022. Concursul este structurat în trei etape și se va desfășura online în perioada 26 martie – 11 aprilie 2022.
  
      După ce în februarie s-a încheiat proiectul internațional Girls Go Circular, la care au participat 146 de elevi, preocuparea elevilor pentru dobândirea competențelor  antreprenorile și digitale continuă și în semestrul al II-lea, astfel că peste 120 elevi s-au înscris la un nou proiect național, parcurgând cursul digital intitulat “Finanțele mele”, și care se desfășoară în perioada 15 februarie – 15 mai, organizat de Junior Achievement România.
  
Îndrumător, Prof. ec. Camelia-Isabela MARCU
Coordonator activități școlare și extracurriculare,
Membru în Corpul de Profesori Evaluatori la Examenele și Concursurile Naționale
         În săptămâna 7 – 11 iunie 2021, o echipă complexă de specialiști, formată din Mihaela Săsărman, doctor în filosofie și regizor de film, președinte Asociatia Transcena București, Cristina Briciu, lector univ. UNATC, vicepreședinte Asociația Transcena București și psiholog Gina Despa, membră Asociația Transcena București, s-a alăturat asistentului social Gabriela Șandru din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța, pentru a desfășura o serie de activități în cadrul proiectului de prevenire a consumului de droguri și violentei domestice “Despre viitor, dinspre adolescenți!”.
           Specialiștii au utilizat metode nonformale de educație, prin artă, cu scopul de a preveni apariția comportamentelor de risc in adolescență (consumul de tutun, alcool, droguri, comportamente agresive sau pasiv-agresive generate de dificultatea de adaptare la grupul de egali, de un slab autocontrol emoțional și de incapacitatea de a (re)cunoaște și exprima emoții).
         Beneficiari au fost elevii clasei a IX-B din cadrul Liceului Tehnologic “Dimitrie Leonida” Constanta, profesor Jeni Nedelcu și elevii clasei a X-a A din cadrul Liceului Economic “Virgil Madgearu” Constanta, profesor Monica Ciobota.
        Proiectul de prevenire a consumului de droguri și violentei domestice “Despre viitor dinspre adolescenți!” este iniţiat de Agenția Naționala Antidrog, prin Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța, în parteneriat cu Asociația Transcena București și Inspectoratul Scolar Județean Constanța.

                                 SPECTACOLUL ANIVERSAR ZILELE LICEULUI 2019

      Copii minunați, economiști și artiști deopotrivă. Zâmbete, chiuituri, dans, scenete, pantomimă, stand-up comedy, voce, chitară, cor și alte talente s-au manifestat extraordinar pe scena Teatrului Elpis din Constanța pe 13 decembrie 2019. Totul a fost un adevărat spectacol aniversar dedicat împlinirii a 19 ani de la înființarea Liceului Economic Virgil Madgearu Constanța.
       Elevii madgeariști merită felicitați pentru implicarea dovedită în atâtea ore de repetiții sub coordonarea doamnei profesor de limba și literatura română Daniela Ivan, unicul regizor al spectacolului, având și sprijinul echipei de proiect, formată din doamna director Lidia Martinaș, doamna director adjunct Monica Milea, doamnele profesor de educație fizică și sport Iuliana Tănăsache și Simona Popa, cât și doamna profesor de informatică Daniela Goiceanu.
       Diversitatea numerelor artistice a încântat publicul. Copiii au demonstrat talentul actoricesc, talentele muzicale, vocale, la chitară, iar dansurile populare românești, grecești, macedonești, alături de street-dance, freeStyle și hip-hop au fost la înălțime. Amuzamentul a fost asigurat de numerele de pantomimă muzicală, în care am descoperit comunicarea dincolo de cuvinte, prin gestică și mimică, atât de bine coordonate. Pentru a aduce cât mai aproape de elevi poveștile din literatură, pentru a-i familiariza și a-i conduce dincolo de granițele textelor literare, doamna profesor Ivan a reușit să creeze empatie între public și cultura română, să evidențieze figuri precum Eminescu, Veronica Micle și Caragiale.
        Dansul final a fost un moment emoționant ce a arătat coeziunea întregii echipe. Mesajul melodiei ce a încheiat spectacolul a subliniat chiar acest lucru: e o lume mare, suntem și noi o parte frumoasă a ei, iar elevii madgeariști au reușit să se evidențieze și să-și manifeste originalitatea.